Oyster Power - prestiżowe szkolenie

08 sierpień 2017r.

21 sierpnia 2017 w Hotelu Bellotto odbyło się szkolenie połączone z degustacją z zakresu dzikich ostryg i innych owoców morza. Szkolelnie jest częścią projektu "Oyster Power".

Szkolenie miało charakter prestiżowy nie tylko ze względu na uczestników (wybitnych szefów kuchni), ale też z uwagi na ekskluzywny produkt, którego dotyczy. Podczas szkolenia zaproszeni szefowie kuchni dowiedzieli się jak wybierać dobrej jakości ostrygi, o czym świadczy ich wygląd, jak je otwierać i podawać.

Prowadzącym szkolenie byl Sławomir Kozanecki - wilk morski, jeden z najszybszych otwieraczy ostryg na świecie. Jako jedyny Polak w historii reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata w Otwieraniu Ostryg w 2008 roku w Galway, po których wraz z Darcym Lambtonem i Seanem Jacksonem, właścicielami Lambton&Jackson stworzył zgrany team, zajmujący się bardzo wyrafinowanym wędzeniem łososia.

-Kurs bezpiecznego otwierania ostryg powinien przejść każdy kucharz – mówi Agata Wojda, Executive Chef Hotelu Bellotto. Kulinarna ekipa naszego hotelu stawiła się na porannych warsztatach „Oyster Power” w pełnej krasie i pod okiem mistrza Sławomira Kozaneckiego z sukcesem w tuzin osobiście zajrzała. Wyłowionej z Morza Północnego dzikiej ostrydze wystarczy jedynie kawałek cytryny, kontener lodu i najszybszy transport w stronę restauracji, gdzie lekko musuje kieliszek wina. Sezon na spróbowanie zaczyna się już wkrótce.